Over UDS

De Utrecht Data School is een onderzoeksproject waarin studenten data analyseren en visualiseren voor organisaties. Elk half jaar (februari en september) starten er nieuwe edities. Zet zelf een team aan het werk of doe mee als student!

Concept

Hoe haal je betekenis uit duizenden losse berichten? En hoe kan je in één oogopslag zien wat belangrijk is in een dataset met miljoenen gegevens? Dat is waar studenten van de Universiteit Utrecht zich in het speciale onderzoeksprogramma Utrecht Data School mee bezig houden. Ze onderzoeken ‘big data’ in opdracht van bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Ook u kunt zich aanmelden als opdrachtgever! Elk half jaar starten er nieuwe edities, en tussendoor is er ruimte voor onderzoek op maat.  In een traject van twee keer 10 weken gaan studenten exploratief data van opdrachtgevers onderzoeken.

Daarbij experimenteren ze met verschillende analyse- en visualisatietechnieken, aangevuld met essentiële kwalitatieve analyses om de data in de juiste context te plaatsen en betekenis te geven. Eerder kregen studenten op deze manier inzicht in de stad Utrecht online, Occupy-bewegingen, de Nederlandse politiek op Twitter, WikiLeaks en “Project X” Haren.  Sommige organisaties beschikken, misschien zonder het te weten, over heel veel interessante data waar mooie inzichten in verscholen zitten. Om inzichten uit die data te halen kunt ook u een studententeam – of meerdere – aan het werk zetten tijdens UDS. In overleg bepaalt u de onderzoeksvraag, deelvragen en eindproducten (zoals visualisaties).

De studententeams gaan vervolgens onder begeleiding aan de slag en volgen verschillende workshops van experts in data-analyse en visualisatie. Aan het einde van Practicum II presenteren de studenten hun onderzoeksresultaten op een symposium bij de Universiteit Utrecht.  UDS is bedoeld om een brug te slaan tussen onderwijs, wetenschap en de praktijk. Opdrachtgevers kunnen kennis maken met talentvolle studenten die met een frisse en academische blik naar hun onderzoeksvraag en data kijken. Studenten doen waardevolle ervaring op en komen in contact met organisaties waar ze later wellicht willen solliciteren voor werk of stage. Geïnteresseerd in samenwerken of wilt u meer informatie? Neem met ons op en bekijk wat de mogelijkheden zijn!