Utrecht Data School

Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes

Technologie en algoritmes bieden veel kansen voor bedrijven en overheden om hun zaken efficiënter en effectiever in te richten. Er zijn echter ook valkuilen aan verbonden, zeker wanneer beslissingen op basis van algoritmes impact hebben op mensen. Er kunnen dan mensenrechten in het geding zijn.  

Op welke grondrechten wordt inbreuk gemaakt? Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? Wat is de impact voor iemand? Staat die impact in verhouding tot het doel van het algoritme? En is de afweging – wel of niet acceptabel – transparant genoeg en goed uit te leggen? Dit is in een notendop de spiegel die het IAMA voorhoudt aan gebruikers van een algoritme. Zowel overheden als het bedrijfsleven kunnen gebruik maken van het IAMA.

Bekijk en download het IAMA

De auteurs van het IAMA zijn prof. mr. Janneke Gerards, dr. Mirko Tobias Schäfer, Arthur Vankan en Iris Muis, allen werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Opdrachtgever voor de ontwikkeling is het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vragen? Mail Iris Muis via i.m.muis@uu.nl.

IAMA train-de-trainer workshop en lezing

Het IAMA kan in principe zelfstandig worden gebruikt door organisaties. Het kan echter zijn dat organisaties verwachten zo vaak gebruik te willen maken van het IAMA, dat zij intern een aantal mensen op willen leiden om IAMA-sessies te begeleiden. Hier is een speciale IAMA train-de-trainer workshop voor ontwikkeld. Deze kan zowel in-company als op Universiteit Utrecht worden georganiseerd. Een lezing of korte workshop over het IAMA is ook mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met Iris Muis via i.m.muis@uu.nl

Haben Sie irgendwelche Fragen oder Rückmeldungen? Bitte lassen Sie es uns wissen! Contact DE
Sending

Feedback

Feedback form

Feedback