Data School

News

Gezocht: Junior Onderzoeker Datawerkplaats

Deadline reageren: 15 maart 2022

Startdatum: per 1 april 2022 of per 1 mei 2022

Contractduur: in overleg

Gezocht

Data School, onderdeel van Universiteit Utrecht, zoekt een junior onderzoeker voor 0,2 fte (1 dag in de week). Salaris is conform dat van een student-assistent.


Ben jij goed in het schakelen tussen verschillende partijen? Vind je het leuk om de wereld van de academie te verbinden met de praktijk van overheidsorganisaties? Binnen dit project zul je werken aan een onderzoek met zes overheidsorganisaties en andere onderzoekers van verschillende departementen binnen Universiteit Utrecht. Je hebt regelmatig contact met de andere onderzoekers over de voortgang van het onderzoek, en denkt met elkaar hierover mee.


Andere belangrijke kwaliteiten voor deze functie zijn:

  • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal;
  • Sterke voorkeur gaat uit naar een (research) masterstudent;
  • Interesse in de impact van technologie op de maatschappij en openbaar bestuur.

Interesse?

Mail naar i.m.muis@uu.nl met je CV en motivatie, voor 15 maart 2022.

Omschrijving Datawerkplaats

De Datawerkplaats is:

  • Een samenwerking tussen enerzijds lokale en regionale overheden en anderzijds universiteiten;
  • Met als doel toegepaste kennis te ontwikkelen over datapraktijken van overheden en in de publieke sector;
  • Opdat overheden op een effectieve en verantwoorde manier gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van nieuwe technologieën.
  • En ook sturing kunnen geven aan een samenleving waarin deze technologieën een steeds grotere rol spelen.

Betrokken partijen

Lokaal en regionaal bestuur: Gemeente Gouda, Gemeente Almere, Gemeente Zuidplas, Gemeente Amersfoort, Provincie Zuid-Holland & Provincie Utrecht.
Universitaire partijen: Universiteit Utrecht.

Inhoud onderzoeksproject

De snelle technologische veranderingen plaatsen lokaal en regionaal bestuur voor grote uitdagingen. Hoe kan de technologie effectief worden ingezet? Welke risico’s spelen daarin een rol? Welke competenties vraagt dit van de organisatie? Hoe kunnen overheden op een verantwoorde manier taken aanbesteden? Het beantwoorden van deze vragen vergt niet alleen een begrip van de technologie maar juist ook van de relatie tussen technologische dynamieken en de kenmerken van de publieke sector. Daarom richt de Datawerkplaats zich op het experimenterend onderzoeken van datapraktijken in lokaal en regionaal bestuur met als doel om keuzes transparanter te maken en in dialoog de benodigde antwoorden te vinden.

Aanpak en output

De activiteiten binnen de onderzoekslijnen leiden tot uitkomsten die direct gekoppeld zijn aan de vragen waar lokale en regionale overheden voor staan. Het doel is om concrete kennisproducten te ontwikkelen die bruikbaar zijn voor lokale en regionale overheden. Voorbeelden van kennisproducten zijn een kader voor samenwerking met marktpartijen en een set richtlijnen voor communicatie met burgers over participatie in dataprojecten. Dit product wordt via co-design met de overheidspartijen ontwikkeld op basis van de ervaringen in het experiment.

Do you have any questions or feedback? Please let us know! Contact EN
Feedback

Feedback form

Feedback