Data School

Nieuws

Vacature stageplek Data School

Deadline sollicitatie: 8 januari 2023
Stageperiode: Blok 3 en/of blok 4 (6 februari 2023 t/m 30 juni 2023)
Omvang stage: één blok fulltime of twee blokken parttime (20 uur p/w)
Stagevergoeding per maand: €400,- bij fulltime en €200,- bij parttime
Locatie: Data School, Drift 13, Utrecht. Thuiswerken is mogelijk.
Interesse? Stuur een korte motivatie en CV naar Jeroen Bakker, via j.j.bakker@uu.nl


Data School heeft in 2023 weer nieuwe stageplaatsen beschikbaar. Data School bestaat uit een jong en dynamisch team en bevindt zich in het hart van Utrecht (Drift 13). We hebben dagelijks online contact via Mattermost en we organiseren regelmatig spelavonden en challenges. Iedereen in ons team heeft een andere achtergrond en er is ruimte om je eigen expertise en ideeën in te brengen. Door met ons samen te werken krijg je inzicht in hoe organisaties omgaan met dataficatie.

Als stagiair bij Data School loop je mee met bestaande projecten en heb je de kans om een eigen onderzoeksproject in te brengen en uit te werken (eventueel gecombineerd met het schrijven van een thesis). Als stagiair werk je aan één van onze twee onderzoekslijnen (soms ook beide). De studieachtergronden die we zoeken zijn een bachelor media- en cultuurwetenschappen, kunstmatige intelligentie, informatica, sociologie, filosofie of een vergelijkbare bachelor. We verwachten dat je zelfstandig kunt werken en aangeven wanneer je hulp nodig hebt. Je zult soms in teamverband en soms zelfstandig aan een taak werken. Duidelijke communicatie is hierbij belangrijk. Goede beheersing van de Nederlandse taal is noodzakelijk voor het uitvoeren van de stage.

Wij hebben twee onderzoekslijnen:

  1. Publieke debatten online. Voorbeelden van onderzoeken in het verleden op deze onderzoekslijn zijn Van Scherm naar Straat, over hoe online mobilisatie kan leiden tot offline rellen.

Het publieke debat vindt in toenemende mate online plaats: op platformen die bekend zijn bij het grote publiek zoals Facebook en Twitter, maar ook op niche-platformen waar een kleiner deel van de bevolking gebruik maakt, zoals Telegram en Reddit. De gebruikers van deze platformen vormen geen grote, grijze massa, maar bestaan uit deelpublieken die elk hun eigen taal, interesses en gebruiken hebben. Om grip te krijgen op hoe mensen online over bepaalde onderwerpen praten, is het relevant om deze deelpublieken in kaart te brengen. Hoe wordt er binnen elk deelpubliek gesproken over bepaalde onderwerpen, zoals datacenters, corona, duurzaamheid enz.? Zijn deze deelpublieken geïsoleerd of juist erg verbonden met elkaar? Door middel van o.a. netwerkanalyse kunnen de onderzoekers van Data School dit inzichtelijk maken.

  1. Verantwoorde datapraktijken en AI. Een voorbeeld van een product dat in het verleden is ontwikkeld binnen deze onderzoekslijn is het IAMA: Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes.

De tweede onderzoekslijn waar Data School zich in specialiseert is data ethiek, oftewel, verantwoorde datapraktijken, algoritmes en AI. Met de invoering van de AVG in 2018 is meer bewustzijn gekomen voor de vraag ‘wat willen we eigenlijk met technologie?’ naast de vragen over technische mogelijkheden (‘wat kunnen we?’) en juridische grenzen (‘wat mogen we?’). Om organisaties ondersteuning te bieden bij hun ethische beraadslaging heeft Data School in 2016 De Ethische Data Assistent (DEDA) ontwikkeld, dat vandaag de dag nog steeds door een groot aantal (overheids)organisaties gebruikt wordt. Daarnaast is in de zomer van 2021 het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) gepubliceerd, dat sturing geeft aan ethische afweging omtrent algoritmes die mogelijk een grote impact hebben op mensenrechten. De inzichten die Data School opdoet in het veld, worden vertaald naar academische output over de impact die digitalisering heeft op openbaar bestuur, democratie en publieke ruimte.

Mogelijke stagethema’s zijn:

  • Digital Twins. De betekenis van digital twin technologieën voor openbaar bestuur en de ethische
    implicaties ervan. (In samenwerking met Datawerkplaats)
  • Denkbeelden van Digitalisering. Een onderzoek naar de digitaliseringsagenda van Nederlandse
    gemeenten. (In samenwerking met Datawerkplaats)
  • Impact assessments voor overheidsalgoritmes. Hoe Nederlandse overheden gebruik maken van
    impact assessments om verantwoorde AI te implementeren. (In samenwerking met Ministerie
    BZK).
  • Toezicht op algoritmen: hoe kunnen overheids-toezichthouders waken over verantwoord
    gebruik van AI? (In samenwerking met Agentschap Telecom en NVWA)
  • … (er is ruimte voor inbreng van een eigen thema)
Do you have any questions or feedback? Please let us know! Contact EN
Feedback

Feedback form

Feedback