Data School

Over

De Data School van de Universiteit Utrecht onderzoekt hoe big data en AI invloed heeft op burgerschap en democratie en hoe het openbaar bestuur transformeert. Ons team van onderzoekers en experts werkt aan vooruitstrevende projecten die de toekomst van gebieden als sociale media-onderzoek en digitale ethiek vormgeven. Wij proberen niet alleen de technologische en sociale veranderingen te begrijpen, maar we ontwikkelen ook toepassingen om de uitdagingen die deze veranderingen met zich meebrengen het hoofd te bieden. Ons onderzoek levert toepasbare oplossingen op, zoals educatieve formats voor training en bijscholing en praktische impact assessments en audits voor het implementeren van verantwoorde data- en AI-praktijken. Ons doel is om impactvol onderzoek te doen dat beleid en praktijk informeert.

Bekijk de Data School-historie

Onderzoeksthema’s

Publieke debatten & media

Ons team van experts is gespecialiseerd in het analyseren van publieke debatten op verschillende digitale mediaplatforms, waarbij geavanceerde onderzoeksmethoden worden gebruikt om patronen en trends in online conversaties te identificeren. Of u nu de publieke opinie over een bepaald onderwerp wilt onderzoeken of de impact van actuele gebeurtenissen op online discussies wilt volgen, onze onderzoeksmethoden zijn ontworpen om inzichten te verschaffen die zowel betrouwbaar als bruikbaar zijn.

Verantwoorde AI & datapraktijken

We onderzoeken hoe algoritmisering en dataficatie de democratie transformeren. Maar in plaats van het zoveelste waardenkader te formuleren, is ons team gespecialiseerd in het toepasbaar maken van verantwoorde AI en datapraktijken. Met een focus op digitale ethiek en verantwoording, helpen onze oplossingen organisaties te navigeren door het complexe landschap van AI en tegelijkertijd de ethische normen te handhaven. Voorbeelden van beproefde methoden zijn De Ethische Data Assistent (DEDA) en het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA).

Sluit aan bij de onderzoeksgemeenschap van de Data School

De Data School is ervaren in het samenwerken met partners uit overheidsorganisaties, media-industrie en journalistiek, industrie en NGO’s. We zoeken naar mogelijkheden om sociale en technologische verandering te onderzoeken waar deze zich manifesteert, en om samen met onze partners passende antwoorden te ontwikkelen. Als u meer wilt weten over de toekomst van uw organisatie in de digitale samenleving, neem dan contact met ons op via dataschool@uu.nl.

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten! Contact NL
Sending
Feedback

Feedback form

Feedback