“Wat willen we eigenlijk met technologie?” Deze vraag klinkt steeds vaker – en terecht. Want lang niet alles dat met technologie mogelijk is, is gewenst. Data School zoekt naar antwoorden op deze vraag in de onderzoekspeiler Verantwoorde AI.

Centraal hierin staat data-ethiek, oftewel: verantwoorde datapraktijken, algoritmes en AI. Zo gaan we verder dan vragen over technische mogelijkheden (“Wat kunnen we?”) en juridische grenzen (“Wat mogen we?”).

Handvatten voor het werkveld

Data School ontwikkelt handvatten voor de praktijk voor de totstandkoming en monitoring van ethisch verantwoorde AI. Voorbeelden van deze handvatten zijn:

  • Om organisaties ondersteuning te bieden bij hun ethische beraadslaging heeft Data School in 2016 De Ethische Data Assistent (DEDA) ontwikkeld, dat vandaag de dag nog steeds door een groot aantal (overheids)organisaties gebruikt wordt, zowel binnen als buiten Nederland.
  • In de zomer van 2021 publiceerden we het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA), dat sturing geeft aan ethische afweging rondom algoritmes die mogelijk een grote impact hebben op mensenrechten.
  • Een ander instrument is het Functioneringsgesprek voor AI, dat bedoeld is om AI te monitoren gedurende de life cycle.

Advies en training

Naast het bieden van handvatten voor de praktijk, ondersteunt Data School organisaties bij de implementatie van verantwoorde AI, door gespreksbegeleiding, moderatie van toetsing en advies. Daarnaast biedt Data School tal van trainingen voor professionals aan over het onderwerp.

Academische publicaties

De inzichten die Data School opdoet in het veld, worden vertaald naar academische output over de impact die digitalisering heeft op openbaar bestuur, democratie en publieke ruimte.